Silah tamiri

Silah tamiri

Silah tamiri nedir ! nasıl yapılır ?

Öncelikle şunu belirtelim ki silah tamir olayı pek yoktur yani aslında silahın tamir edilecek bir kısmı yoktur fakat adı silah tamiri ve yeri silah tamir atölyesi olarak adlandırılmaktadır.

Silah’ta tamir nasıl yoktur sorusuna gelirsek

1 Silahın namlusu şişmiş (Müdahale edilemez yapılamaz)
2 Silahın iğnesi kırılmış yasa kısalmış (Müdahale edilemez yapılamaz)
3 Silahın tırnağı kırılmış yada boş kovanı çekmiyor (Müdahale edilemez yapılamaz)

Üstteki sıralamalı olarak yazdıklarım bir silahın başına gelmemesi gerekenlerdir ! Neden diye sorarsanız bunlar balistik parçalardır silah tamir atölyesine götürerek gerekli tutanaklar doldurulup il emniyet müdürlüğü silah ruhsat şubesine başvurulur.

Bunların başınıza gelmemesini yani silahınızla alakalı böyle bir durum ile karşılaşmak istemiyorsanız şunları yapmanız gerekmektedir.

Her atıştan sonra silahınızı temizleyiniz silahınızın alt gövde ile birleştiği kanalları da iyice temizleyiniz, namlu yatağı, tırnak ağzı, iğne yuvalarını da bu temizliğe dahil ediniz. Daima silahınızın iç aksamını ve sürgü, gövde birleşme alanını hafif yağlı bulundurunuz.

Gelelim tamir dediğimiz olaya ! Silah ta tamir dediğimiz olay yoktur sadece parça değişimi vardır veya yeni silah parçası yapımı.

İki model silahtan örnek verelim

1 Beretta f92 (Yavuz 16) Namlu kilidi kırılması
Bu modelde beretta yada yavuz 16 kilit kırılması mevcuttur fakat parçaların tamiri gibi bir şey söz konusu değildir parça değişimi gerekmektedir.

Piyasada bir yerli yapım beretta, yavuz 16 Namlu kilitleri mevcuttur ve birde orjinal fabrika yapımı ! Sizce hangisi daha sağlıklı ve silahın çalışmasına engel olmaz, tabiki de orjinal beretta f92 (Yavuz 16) Namlu kilidi daima en sağlıklı ve sağlam olanıdır.

2 Browning sökme mandalı kırılması
Bu silah modelinde de browning 14 lü sökme takma mandalının tamiri söz konusu değildir. Çünkü bu parçalar kırıldığı zaman kaynak gibi işlemle eski haline getirileceği düşünülmekte fakat böyle bir şey olamaz. Hiçbir zaman Orjinal silah parçaları kırıldığında, aşındığında tamir edilemez.

Şimdi şöyle bir konuya değinelim

Silahın mermi dikme sebebi

1 Şarjör ağzı bozulmuş olabilir
2 Tırnak aşınmış olabilir
3 Tırnak yayı içeride ezilmiş olmakla beraber tırnağın çalışmasına engel oluyor olabilir
4 Boş kovan çarpacağı aşınmış olabilir.

Bu 4 adımı takip etmeniz halinde arızanın nerede olduğunu bulabilir ve balistik grup sayılan silah tırnağı hariç diğer silah parçalarını değiştirebilirsiniz.

Şimdi bir öneride bulunalım

Silahınızın, tırnağı ve iğnesi düzgün çalışmamakta bunun için ne yapabilirsiniz ?

Her silah modelinde silahın tırnağının üzerinden bir pim vardır pimi çıkarın tırnağı tutarak sonra silah tırnağını yavaştan yuvadan çıkarın birden bırakmayın içerisinde yay oluğu için yay veya silah tırnağı yerinden fırlayabilir silah tırnağını kontrol edin problem görünmüyor ise tırnak yayını kontrol edin değişmesi gerekiyor ise değiştirin hazır bu kadar sökme işlemi yapmışken silahınızın tırnak yuvasını temizleyin. İşlem basittir sökerken videoya alıp aynı şekilde geri takabilirsiniz.

Silahın iğnesi vuruyor ama mermiyi parlamıyor !
İğne vuruyor mermi patlamıyor ise büyük ihtimal silahın iğnesinin ucu kısalmış yada kırılmış olabilir! Kısalma sebebi çok kullanımdan kaynaklıdır.

Bazı silah modellerinde silah tırnağının arkasında iğne kapağı bulunmakta bazılarında hafif sol yada sağ tarafında iğne pimi bulunmakta bazı modellerde ise silahın iğne pimi gezin altına gizlenmiştir. Pimin olduğu yeri bulun ve yerinden çıkarın çıkartırken dikkat edin silah iğne yayından dolayı silah iğnesi ve silah iğne yayı yerinden fırlayabilir silah iğnesi içeriden kırılmış olabilir yada uç kısmı da kırılmış olabilir bu iki işlem yoksa iğne yayına dikkat edin ezilmiş olabilir şayet iğne yayı ezilmiş ise silahın iğnesinin düzgün çalışmasına engel olabilir.

Silahın iğnesi kırık ise yada uç kısmı aşınmış veya kırılmış ise silah tamir atölyesine giderek tutanak tutup il emniyet müdürlüğü silah ruhsat bölümüne başvurunuz onlar sizi gerektiği gibi yönlendirecektir fakat iğne yayı ezilmiş ise iğne yayını değiştirebilirsiniz.

İğneyi yuvasına yerleştirirken dikkat edin iğnenin üzerinden pimin oturması için gerekli boş bir alan mevcuttur pimi takarken oraya denk getirin aksi halde çalışmaz. İğneyi takmadan önce pim yuvasını iyice temizleyin ve yağlayın hafif yağlı kalsın ateşleme esnasında iğnenin gidiş gelişi daha rahat olacaktır.

Silah namlu şişmesi, Silah iğnesinin kırılması, Silahın tırnağının kırılması durumunda kesinlikle müdahale etmeyin, ettirmeyin bu parçalar balistik olduğu için yapılacak her işlem suçtur, suça ortak olmayın ben yaparım diyenden uzak durmanız tavsiyemizdir.

Bir yanıt yazın